Powered By Blogger

Lista mea de bloguri

luni, 1 august 2011

Chestii dubioase si crini

Ba, va anunt ca ce scriu acum e serios.

Aseara, m-a intrebat careva de-mi place d-o fata. *BLABLABLABLABLA* o cheama pa fata.

Da, pai eu inca am senzatia ca vrea sa ma bage pe ceva site matrimonial. Deci, va rog ca daca ma gasiti pe vreunul sa ma anuntati si pe mine. Nu de alta, dar...ahm..hmm...in fine, doar anuntati-ma.

( e ciudat sa pui spatiu intre paragrafe. eu nu am invatat asa ceva la scoala. )

Asa, sa continuam. M-am gandit ca aceasta experienta de viata imi ofera posibilitatea sa scriu pe blog. O sa scriu despre...crini!


Crinul este numele popular al fenului Lilium, un gen de plante cu flori erbacee ce cresc din bulbi. Cele mai multe specii sunt native emisferei nordice temperate. Ele cuprind un gen de circa 110 specii din familia crinului (Liliaceae).

Au o importanță culturală și literară în mare parte a lumii. Unele specii sunt, uneori, cultivate sau recoltate pentru bulbii comestibili. Speciile în acest gen sunt adevărații crini.

Bun, cand am vrut sa scriu despre crini nu mi-am dat seama ca sunt 110 SPECII! Nu am cum sa scriu despre toate. Io nu prea le am asa cu florile, asa ca singura specie de crin pe care o stiu e ala imperial. Deci o sa scriu despre ala.


Crinul regal sau imperial, cu denumirea stiintifica Lilium Regale

circula in tara noastra intr-o multime de variante, cele mai des intalnite culori ale florii variind intre alb, galben, orange si rosu.



Vara face flori mari si foarte frumoase si care tin intre o saptamana si trei saptamani, in functie si de vreme.

Are radacini in forma de bulbi care, toamna, trebuie scosi din pamant si pastrati feriti de inghet si lumina. Spre deosebire de fratele lui, Crinul Alb, bulbii acestuia sunt sensibili la frig, degera iarna, motiv pentru care necesita o atentie mai mare (se planteaza in gradina primavara si se strang inapoi toamna).


Mistoac, nu?

As pune si poze, dar...cautati singuri. ASTA INSEAMNA CERCETARE!


Va mai amintiti primul paragraf care e defapt numa' o propozitie? Cititi-l iar. V-am mintit.

3 comentarii:

si-au bagat nasu'